ponedeljek, 25. oktober 2021

Budimpešta 2.dan

Načrt 2.dan: Parlament, Čevlji na obrežju reke Donave, Margaretin otok in Csopa (Znanstveni center za otroke, tudi po duši)

Drugi dan Budimpešte je temeljil na spoznavanju javnega prometa. Člani družine so protestirali proti pešhondi. Kupili smo 24h karto za skupino (3300Ft), ki vključuje vse oblike javnega potniškega prometa - podzemna, trolejbus, tramvaj in avtobus. Google Maps nas je vodil od postaje do postaje - odlična navigacija. 

Budimpešta nima visokih stolpnic. Najvišja stavba je parlament (Országház), ki v višino meri natanko 96 metrov, kar predstavlja zadnji dve številki letnice, ko so se Madžari naselili na tem območju – 896. Višina tako predstavlja nacionalni simbol, ki ga gradbinci ne smejo preseči. Zgrajen med letoma 1885 in 1905. 

Spomenik "Čevlji" stoji ob reki Donavi ob parlamentu. Čevlji so postavljeni v spomin Judom, ki so jih ubili nacisti med drugo svetovno vojno v BudimpeštiPreden so jih ustrelili, so si morali sezuti čevlje – in danes skulpture čevljev predstavljajo vse, ki so izgubili življenje v tem mestu. 


Pot smo nadaljevali z ogledom Margaretinega otoka.
Otok Margaret je sredi Donave in ga povezujeta dva glavna mosta. Na začetku otoka nas je pričakala veličastna fontana, ki je v ritmu klasične glasbe ustvarjala impresivne vodne sekvence. Tudi če glasbeno točko zamudite, se je ob fontani vredno ustaviti in za kakšne pol ure "čilati" ob vodnih predstavah. Najeli smo štirikolesno kolo in prekolesarili celoten otok. Otroka sta "šofirala" ter se zabavala. Še danes sanjarita o teh kolesih.

Popoldan smo preživeli v otroškem znanstvenem centru Csopa (ala Hiša eksperimentov). Otroka sta uživala 100/h.

Večer smo zaključili z večerjo v gostilni s tradicionalno madžarsko hrano. Naš sin je bil spet lačen.


Ni komentarjev: