Prav vesela sem bila jutranjega dežja. Bil je odličen izgovor, da sem lahko ostala v postelji lep del dopoldneva. Ni mi bilo potrebno zapustiti tople postelje in se podati na Grmado. Vzpon sem prestavila na jutrišnje jutro. Sedaj pa v Celju že kakšno uro sije sonček. Mislim, da je vreme primerno za tek. Najdem pa vsak najmanjši izgovor, da ga prestavim za kakšno uro. Zdaj je že poldne. Jaz pa še kar strašim po bajti z dopoldansko šalco kafeta v rokah. Pravkar si berem o pripravah na mali maraton. Ja, želja je velika. Časa imam še tudi dovolj. Nekaj se celo matram in tečem. Še mulce silim, da bodo šli z mano. Začela sem tudi hvaliti naokol. Mogoče me bo prav to pripeljalo do cilja. Bomo videli ... ;)
Cilj: prvič preteči
Četrtek: odmor brez telesno zahtevnejših aktivnosti.
Petek: hoja v klanec (višinska razlika 300 do
Ko se boste vrnili v dolino, naredite še raztezne vaje in vaje za moč mišic trupa in rok; za vsako mišično skupino dve vaji po 30 sekund. Vmes eno minuto počivajte.
Sobota: dolgotrajnejši tek. Izberite ravninsko progo. Tisti, ki se pripravljate za »ljubljansko desetko«, opravite 12 do
Za pripravo na mali maraton boste pretekli 16 do
Za tek izberite asfaltno pot. Na koncu dobro raztegnite mišice nog.
Nedelja: odmor brez telesno zahtevnejših aktivnosti.
Ponedeljek: enakomeren tek, 45 minut v čisti aerobni hitrosti (okrog 85 odstotkov najvišjega srčnega utripa). Tek končajte (zadnjih 5 do 10 minut) v nekoliko hitrejšim ritmu. Sledijo raztezne vaje in vaje za moč mišic trupa in nog; za vsako mišično skupino (trebušne, hrbtne, prednje stegenske, zadnje stegenske mišice in mišice goleni) naredite dve vaji po 30 sekund. Vmes eno minuto počivajte.
Torek: odmor brez telesno zahtevnejših aktivnosti.
Sreda: fartlek. Trening kot običajno začnite z desetminutnim lahkotnim tekom in razteznimi vajami, zlasti za noge. Ogrevanje naj se konča z nekaj osnovnimi vajami (skipingi, hopsanje) za izpopolnjevanje tehnike teka. Vse opravite v približno 20 minutah. Nadaljujte s petimi teki v klanec, 60 do
1 komentar:
zelo intiresno, hvala
Objavite komentar