petek, 17. julij 2009

Puno

Pred kaksno uro smo prispeli v mesto Puno, kjer si bomo ogledali plavajoce otoke Uros ... O tem drugic.
Povedati hocem, da imam vsako minutko zapolnjeno, in da komaj najdem kaj casa, da pridem do neta. Danasnje dopoldne sem prezivela na busu. Nekje na poti med Cucsom in Punom je bil spet strajk. Ljudje so preprosto zaprli cesto. K sreci sredi neke vasice, kjer je bila "taprava" trznica (ne za turiste). Za nekaj solov (1eur-3sole) smo se najedli. In spili hladno pivce (ali dva). Prav fajn je bilo.
Machu Picchu (v jeziku Quechua "stara gora"; imenovan tudi Izgubljeno mesto Inkov) so dobro ohranjene predkolumbovske inkovske razvaline, ki ležijo na visokem gorskem grebenu na nadmorski višini približno 2350 m.
Vceraj zvecer smo se vrnili s 4dnevnega trekinga. INKA TRAIL. Klasičen in najbolj priljubljen treking v Peruju. Karte za ta treking so bile kupljene ze marca, saj je tako zazaljen. Danes vem tudi sama zakaj! Tu si lahko preberete več o Inka Trail Trekingu.
Prvi dan smo startali na 2600m in se dvignili do prvega kampa, ki lezi na 3100m.



Nosaci so malo zabluzili in sele ob 8zvecer postavili sotore, tako, da smo malo zmrznili. K sreci se je v rocni prtljagi nasla steklenica viskija! Kljub vsemu je bila noc ZELO mrzla. Sredi noci ni bilo lustno iskati WCja v naravi. Nekaj metrov zraven pa je rogovilil oslicek (ja, cistotapravi!).
Po naporni noci so nas zbudili s kokinim cajem, ki so ga prinesli v "posteljo" (ja, kokin caj je super in s kokinimi listi je lazje hoditi). Sledil je podvig na 4225m. Vsak podvig na Grmado je bil povrnjen. Dvig na 4tisocakaj je bil mala malca. Vsaj zame (in za vecino skupine). Vodic nas je krstil-s palico po riti in kokinimi listi v ustah. hehe
Po se eni premrazeni noci na 3600m (tokrat sem se vzdrzala pivu, saj ponoci ni lustno lutat in iskati WCja po kampu; hitro stopis tudi na kaksen drekecpekec) smo se tretji dan spustili se za 1000m (priblizno). Prijazen kamp (ki je smrdel po izlockih) je imel za 6 solov tudi vroci tus. Jupi, to je bilo veselje.
Vsaka skupina je imela na poti tudi svoje nosace, ki so bili obuti le v razcapane natikace (uf, da bi videli kaksne uboge prste in nohte na nogah so imeli ...), in so nosili vse-sotore, nase nahrbtnike (70 $ smo placali za nosaca, ki je nosil 15 kg), plinsko bombo, "stedilnik", stole, mize, hrano ... Imeli smo 20 nosacev in tri vodice, ki so bili za en k. Ko smo korakali v hrib, so vsi omagali. Vodiči namreč (nosači so šibali mimo nas kot strele). Hehe, še pomagali smo jim nositi njihove stvari in skrbeli, da so ok. 20 nosacev (med njimi tudi 12 letni decek) pa so skrbeli, da so bile nase riti site. Itak, da je vsak nosac nesel vec kot 15 kg. Zato smo pa tako dobro jedli. Drugo jutro smo na pripravili presenecenje-torto. Eden izmed sopotnikov je zasnubil svoje dekle. Oooooooooooooooo, kako lepooooooooooo!
Ko smo jim dali zadnji dan trinket, so bili resnicno ganjeni!
Ena izmed sopotnic je na pot prinesla tudi povzetek Celestinske prerokbe (James Redfield)... Nekje na poti sem ga tudi prebrala. Zato bom opisla pot, teking kot nebesa na Zemlji!
Zanji dan smo dosegli tudi rusevne, Machu Picchu. Eno izmed 7cudes na svetu. Pri soncnih vratih smo pocakli na soncni vzhod in uzili kako je sonce obsijalo Machu Picchu.
Vceraj zvece smo imeli se kvazi plan, da gremo se na pivce za zivce v Cuscu. Ccccc, ni ratalo. Crknjeni smo popadali v posteljo.
Sibam! Nekje se moram se najti, da mi operejo cote. Pol pa ne vecerjo. Sem lacna (kot vedno). :-))))))

6 komentarjev:

nina pravi ...

;-))))) Si kar predstavljam, da si pri nosačih imela v mislih kakšno kopel za noge, strgalico in ostale šubidubije;-)))

Bere se, da imaš počitnice po svoji meri;-))) Uživaj;-)

P.s. A bo kej čajčka priromalo v SLO:-)

Tanja pravi ...

aaaaaaaaaaaa
bere se super!

To so pa res začarani (v pozitivnem smislu) kraji - Ti si prebrala Celestinsko prerokbo. Ej, ne morem verjet.
Bomo videli zdaj, kdo bo tanartabolj poduhovljen, ja :)))))

UŽIVAJ (še naprej:) !

Anonimni pravi ...

ja se strinjam z nino daj se mam prinesi kaj caja .. hahahhahhahah, me veseli da uzivas , kar predstavljam se te, ajd mej se noro se naprej. Zmago

andreja pravi ...

nic ne bo s cajem! a bi radi, da me zaprejo?! :-))))
vsem lepe pozdave v slovenijo :-)
Tanja, prebrala sem samo povzetek :-)))
zmago, fulll hvala za jakno, greje!
ninci, posiljam ti poz.energijo, ki jo je tu res veliko

Anonimni pravi ...

Tisto z Grmado mi je bilo všeč - torej ima vsaka stvar nek namen, se z nečim poveže.
Ej, vi pa mate tole avanturistično, noro. :)))
Super in uživaj, novim doživetjim naproti. Maja

Anonimni pravi ...

mislim, da letos lahko Danjeli prevzameš pohodniški krožek ;) t.