sobota, 7. avgust 2010

Dragi moji,
se vedno nisva videli bloga in vasih komentarjev, saj je tu tric-trac stran zablokirana. pa se ena slaba novica - moj (Andreja) mobitel je dokoncno kaput, zato mi ne posiljajte sms-ov. Se javim iz Slovenije :)
Ok, zdaj pa k popotniskim dogodivscinam Marka Pola po Kitajski.
Nase kitajske restavracije so v primerjavi s tukajsnjo izbiro jedi in okusov precej dolgocasne. Vsak dan poskusimo nekaj novega. Vceraj na primer smo si privoscili znameniti Sichuanski HOT POT, kjer smo v kotlu sredi mize kuhali razlicne jedi (rezine govedine, sipe, gobice, kalcki ...). Podobno je fondi-ju, le da se hrana kuha v vrelem - ne le vrocem, predvsem PEKOCE ZACINJENEM olju. S pivom sva resevali zazgane brboncice. S palckami jeva ze kot pravi domacinki.
Tudi sport spada na potovanje. Jp, kolesarjenje je moja nova ljubezen. Ampak samo po starodavnih obzidjih. Taksnih, kot je v Xienu - visoko 12 metrov, siroko 12-18 metrov, z vhodi na vsaki strani neba in tremi stolpi na vsakem vhodu, obkrozajo pa ga se stirje krajni stolpi. Prevozena razdalja 14 km tudi ni zanemarljiva. Ce bi zeleli, bi ga obhodili v 4 urah. Ampak ker sva se hoje navelicali, sva s foto-stopi vred obzidje prevozili v slabi uri in pol. NUOORROO.
Posebna izkusnja, mimo katere ne moremo, je NOCNA VOZNJA z vlakom v CHENGDU (provinca SichuaN). Preziveli sva 16 ur na trdih sedezih v vagonu, ki je bil 150 % zaseden. Ljudje so zasedli vsak centimeter tal, nekaj po deseti uri pa se tudi na wc ni vec dalo, ker so si ga nekateri spremenili v spalnico. Jp, scavnica pa pred wc-jem po tleh ... Najina sreca so bili se nasproti sedeci potniki - familija babi in 4 mali otroci (na treh sedezih). Cel zur je bil, ko so se zaceli prehranjevati - in to je bilo celo noc, ker so jedli NON STOP. Svinjarija je kar letela okrog = po nama. Govorimo o jajcnih lupinah, cipsu, juhi, zelju, nudelnih ... Ni da ni. Si predstavljas, kako so se drli, ko so se najedli sladkarij???? potem pa spi, kdor more.
Torej, voznja je trajala od 22h zvecer do 14.30 naslednji dan. Vsekakor je ne bova pozabili ...
V CHENGDUju se nahajamo v lustkanem hostlu Pri Simu. Imajo osnovne tri stvari za prezivetje - mrzlo pivo, topel tus in internet. :)))
Chengdu je znan po rezervatu pand, ki smo si ga danes ogledali. Ceprav jih na svetu zivi le se 1100 primerkov, imam obcutek, da smo danes dopoldan videli CISTO VSE. Lepe, ampak ... Vseh pa tud ni bilo treba videt. So si zelo podobne in isto aktivne - ce se ne hranijo, vecji del dneva nepremicno lezijo in spijo.

Potem smo sli se v tradicionalno vasico HUANGLONGX, kjer so med drugim snemali tudi epsko klasiko "Prezeci tiger, skriti zmaj". Simpaticna vasica ob reki. Polno kitajskih turistov - danes je namrec sobota in tudi oni imajo prosto. Neka mesanica med Bledom in Brezjem. Kot vse normalne zenske, sva si na sobotno popodne privoscili pedikuro. CUDOVITO. Ribice so dobro opravile svoje delo. Jp, bila je FISH-PEDICURE. Noge sva kaksne pol ure namakali v bazencku z malimi ribicami, ki so nama poglodale staro odmrlo kozo s stopal. Njami. Pohodniske utrujene noge so spet lepe in v pricakovanju novih podvigov.
Ne pozabimo - V PROSTEM CASU RADE HODIMO :)

Ni komentarjev: