četrtek, 12. avgust 2010

Na meji s Tibetom

S kolesa hop na dvatisocaka (2200 m nmv). Za nama je dvodnevni treking po soteski tigrovega skoka (Tiger Leaping Gorge). Trapci smo sele ob 12h startali in se ob najhujsi vrocini s tezkimi nahrbtniki na ramenih zaceli vzpenjati. Domacini so nas lep del poti (od vznozja) spremljali s konji. Ampak so se nam zdeli precej trapasti - ces, kaj nas spremljate, saj vas ne rabimo. Zgodba se je kmalu obrnila v njihov prid. Jasno je, kdo ima na terenu vec izkusenj. Kmalu sta dva od nasih (ne midve :)) omagala in najela njihovo pomoc.
Hodili smo dobre 4 ure, nato pa si na 'gorski koci-hostlu Tea Horse Guest House' ob soncnem zahodu, z ragledom na globoko sotesko in visoke gore, privoscili hladno pivo. Vzdusja ne morem opisati. Vrhunec vecera pa so bile cvrste roke domacina, ki naju je zmasiral od prstov na nogi do lasisca. Za masazo nad 2000 m so zaracunali manj kot 10 ojrov. Smesno poceni. Kvaliteta ni trpela na ta racun. Tanja sporoca, da ji se nikoli ni nihce tako zmasiral zadnjice. :)))
Hostel je bil sicer lustkan, ze kicasto lep, le posteljnina ni bila ze nekaj casa oprana. Verjetno vsako jutro le pospravijo postelje. No ja, pa saj tudi na nasih gorskih kocah ni veliko bolje.
Jutro je polepsal razgled na gorsko verigo in odlicne palacinke z banano, jabolki in cokolado. Nabrali smo si moci za se pribl 4 ure hoje. Panoramski sprehod - cudovito.
V dolini smo ujeli avtobus in picili v kraj Shangrila na tibetanskem področju v Yunanu, ki lezi na 3300 m nmv. Tanja se nikoli ni bila visje. Uaauu.
Vreme na tej visini je drugacno - koncno ne tezimo vec zaradi vrocine in sopare. Je (pre)hladno, zato smo sedaj obleceni v flise in dolge rokave, hlace, zokne ...
Shangrila je dom oddaljenih templjev, divje pokrajnine in zacetek tibetanskega sveta. Meja s Tibetom je slabih 200 km stran. Mesto je polno vojakov. Jutri gremo pogledat to divjo naravo v okolici, mogoce celo s konji. Poleg vseh sprememb tu, sva tudi midve za spremembo jedli za vecerjo pico namesto riza (ampak za kosilo je pa seveda bil rizek).
Ko smo ze pri hrani in pijaci, se o pivu- da, popijemo ga veliko. Steklenice so po 660 ml, vendar ima pivo le 3.3 promila alk. Pogresam slovensko pivo (=Andreja).

O pljuvanju, kitajskih visokih petkah in drugih kitajskih navadah pa drugic.

Midve na kitajskem zidu

V prepovedanem mestu

Glineni vojščaki

Na kolesih po obzidju Xiana



2 komentarja:

Saša pravi ...

vajino potepanje po Kitajski se sliši res fino.
bo organizirano kakšno potopisno druženje?
uživajta!

Urša pravi ...

Jupiiiiiii,

slikce, to sm čakala. Vidim da se imata super, fino, fajn. Le tako naprej.

Lep pozdrav, Urša iz JABOOZA :))