četrtek, 19. avgust 2010

Yangsou

Na Kitajskem je tezje priti do neta, kot bi clovek lahko verjel. V Yangshou-ju se nama je spet uspelo povezati s svetom :).Shangrila smo zapustili v soboto (prej smo obiskali se lustkan budisticno-tibetanski samostan - po Andrejino je bil to sicer en samostan prevec - Tanjo pa je ganil). Z nocnim busom smo se peljali do Kunminga. Spet smo prenocili na busu s posteljami. Carsko. Bi se clovek lahko kar navadil. O higieni na pogradih in wc-jih na poti ne bi prevec ... Samo ena beseda - grozno.
Takoj smo picili v Shilin, kjer se nahaja sloviti kamniti gozd, ki so ga raziskovali med drugim tudi slovenski krasoslovci *Postojna rules. Stevilne kamnite stebre obliva voda in obiskovalec ima obcutek, da je na drugem planetu. Med pohajkovanjem po tem parku smo si naredili piknik s prsutom, sirom in vinckom. In pivom. In zganicami. Rezultat so bile nocne podoknice vaskim hotelom. Zapeli smo vse znane slovenske refrene.
S prekrokano glavo smo odsli do Guilina in se naprej do Yangshuja, priljubljene backpackerske vasice sredi kitajskega krasa. Yangshou je obdan s sanjsko pokrajino, ki jo obvladujejo veliki stozcasti hribi, ki se navpicno dvigujejo iz rizevih polj ali obal vijugaste ceste. Ta pokrajina obstaja dejansko v provinci Guangxi, ki smo jo tudi prekolesarili. S kolesi smo prisli tudi do enega od teh nenavadnih hribov in se povspeli nanj - MESECEV HRIB. (Brez koles, seveda.) Soncni zahod je pregnal dez, je pa pivo na vrhu odtehtalo milijon stopnic. Na poti do tja je imela Andreja se gumi-defekt in je bila zato primorana zastopati mimoidocega motorista. Ostali so ji bili "faus" za udobje motorja namesto poganjanja pedal.
Sreda je bila zapolnjena z izletom po pokrajini - obiskali smo tipiscno vasico, vozili mimo rizevih polj, ploscadi, kjer susijo riz in araside in se okopali v reki. Visek je bil obisk vodne jame. Poznavalci jam *(kar smo v tem primeru kar vsi Slovenci) bi se zgrazali ob tem - pot za obiskovalce je speljana po kapnikih, ki jih lahko tazagreti tudi preplezajo. Veliko je smeti, kosi za smeti (nekaj jih je ze bilo) pa so bili prazni. Nini bi se trgalo srce. Tudi nama se je.
Na koncu pa se je bilo zanimivo v blatni kopeli in zatem se v vrocih vrelcih - v jami. Najina koza je cista - vse bakterije na njej so "pockrale".
Danes smo sli na reko Li. Dobri 2 uri smo se vozili s staro barkaco in se na kocnu skupaj z voli in nesnago namocili v njej.
Zdaj cakamo na (morebitne) izpuscaje.
Nocni bus za HongKong gre ob 20h, prispemo pa predividoma ob 6h. Juhej, se zadnja dolga nocna voznja.

P.s. Meni je kar malo zal, da zapuscamo "Kitajsko", ker je pivo po 1 EUR in to 660ml.
p.s.s. Baje bomo jutri lahko rekli, da pojutrisnjem pridemo domov.

2 komentarja:

Saša pravi ...

Luštn se mata. Lepo!

bojana pravi ...

Lepo, da se mata fajn.Je pa še bolj prou, da prideta domov, mi vaju že tudi kr nestrpno čakamo. :))))