četrtek, 5. avgust 2010

XIAN

Se zadnji dan se potepava po mestu Xian, ki ima 7 milijonov prebivalcev. Zvecer pa naju caka trd, neudoben sedez na vlaku in neprespana noc.

Vceraj sva videli se tretjo vecjo kitajsko znamenitost - arheolosko najdisce Terra-cotta vojscakov (glineni vojscaki). Fascinantno.
Gre za grobnico prvega vladarja, ki je vladal vecini ozemlja sodobne Kitajske in je umrl priblizno 2200 let nazaj. Zaradi svoje obsesije z mocjo je za casa svojega zivljenja dal zgraditi eno najbolj posebnih grobnic v vsej zgodovini. Sicer dejansko grobnica sama po sebi ni nic posebnega, zelo posebna pa je vojska figur, ki to grobnico varuje. Vladar Qin Shi Quang si je za posmrtno zivljenje omislil varstvo svojega vecnega pocitka v obliki glinenih figur njegove dejanske vojske. Tako so v obdobju dolgem priblizno 20 let obrtniki izdelali glinene figure popolnoma vseh vojakov v vladarjevi vojski. Taksnih figur naj bi bilo vec kot 10000 in cisto vsaka figura povzema dejansko obliko obraza vsakega takratnega vojaka. Niti dve figuri med seboj nimata enakega obraza in tudi po orozju, oklepu, polozaju v vojski in opremi se vecina figur med seboj loci. Ob figurah vojakov, ki v bojni formaciji varujejo grobnico, so dodatno iz gline izdelani tudi konji in iz lesa izdelani bojni vozovi. Celotna vojska je bila zakopana okoli 5 metrov globoko v zemlji v posebnih prostorih, kjer so zemljo nad njimi nosili mocni hrastovi tramovi. Kmalu po smrti vladarja Quanga so po dezeli izbruhnili upori in njegovi nasledniki so bili premagani, njegova grobnica pa skoraj za vedno pozabljena. Zaradi le nekaj mesecev vladavine njegove dinastije po njegovi smrti se ni ohranili niti en sam zapis o velicastnem vecnem prebivaliscu velikega vladarja in zato njegove grobnice ni nihce nikoli iskal. So pa leta 1974 kmetje pri izdelavi vodnjaka naleteli na velicastno najdbo. V 2200 letih so seveda tramovi popustili in vsi leseni izdelki v grobnici propadli (vir:http://www.travelpod.com/travel-blog-entries/tinateodor/1/1234313160/tpod.html)
Odkritih in razstavljenih je priblizno 7000 vojscakov, kar pa je le slaba destina tistega kar predvidevajo, da je se pod zemljo in se caka na izkop. Bo treba cez 50 let se enkrat na potep po Kitajski, pogledat kaj so odkrili in izkopali. Do popoldanskega ogleda omenjene znamenitosti pa sva preziveli kitajsko shopping tour, pa se dve znamenitosti (banbo muzej in gardaland mavzolej prvega cesarja chi dinastije), ki se gibljeta na lestvici zanimivosti kot srednje nezanimivo.Xian premore eno največjih ohranjenih obzidij na kitajskem – po tem se bomo podali na 10 km voznjo s kolesi ter si iz ptičje perspektive ogledali zivljenje v hutongih pod nami. Tocno opoldne. Jaooo. Se en vroc dan.
Jaz sem se nahodna od kitaksih xxxl klim, tako da ne vem ali me trese od prehlada ali od vrocine.
Na pohodu so tudi prebavne motnje (milo receno), ki so doletele drugo sestro. Ampak se drzi. Danes sva zato zajtrkovali v malo manj sumljivem poulicnem kiosku.Vceraj sem hotela (skoraj) tudi kupiti eno plasticno igracko. Ampak pojoce zirafe in poskakavajocega tjulenca s Kitajske pa res na bom nosila. Nakupovanju se pridno izmikam, saj naju caka se kar nekaj poti. In kdo bo vse to vlacil s sabo?!Cenovno pa je Kitajska kar poceni. No, z vstopninami in kartami za vlak obcutno pretiravajo, je pa pivo zato (priblizno) 10 yuanov (1 eur = 8,5 yuana). Kar je kar ql. Da se malo odzejam v tej vrocini in sopari.Trenutno sedim v trgovini z mobiteli, kjer imajo celo en racunalnik. Za mano sedi enih 10 Kitajcev in pridno firbcajo, kaj delam. Vsake tolk casa se nekaj derejo (upam, da ne name). Aja, ni sanse, da pridem na svoj blog. Zato hvala Ivani, ki pridno objavljaja najine dogodivscine.
Naslednjic se javljava iz Sichuana ...

Ni komentarjev: