torek, 30. oktober 2007

Jaz (NE)srečnica ...

Pa ne že spet ... Staknila sem prehlad. Začelo se je že včeraj z zamašeno levo nosnico. Danes me boli glava, nos je zamašen, kiham ... Skratka, nisem za nikamor.

Za prehlad so ponavadi krivi družinski člani. Brezplačno "delijo" celo paleto rinovirusov. Ni potrebno veliko, že en sam virus lahko povzroči okužbo.

Na sumu imam Tanjo, saj je teden dni trosila viruse po hiši. Sumljiva mi je tudi Simona. Mogoče sem se nje nalezla - on line?! Kdo ve.

Prebrala sem, da prehlad povzroča več kot 200 različnih vrst virusov. Zaradi tako velikega števila virusov telo nikoli ne more zgraditi obrambe proti vsakemu posameznemu virusu. Šment.
Odrasli tudi prebolijo povprečno dva do štiri prehlade na leto. To pomeni, da me čakajo še najmanj trije prehladi. Ojej!
Naj vas razveselim (not) s spodnjim dejstvom:

"zdravila, ki bi ozdravilo prehlad, NI, lahko pa sežemo po zdravilih za lajšanje simptomov".

Ali ste vedeli?

  • Prehlad povzroča več kot 200 različnih vrst virusov. Zaradi tako velikega števila virusov telo nikoli ne more zgraditi obrambe proti vsakemu posameznemu virusu. Preboleli prehlad, ki ga je povzročil eden od virusov, ne daje odpornosti proti vsem preostalim virusom.
  • Odrasli prebolijo povprečno dva do štiri prehlade na leto, otroci pa šest do osem. Število prehladov se s starostjo zmanjša.
  • V življenju prebolimo povprečno 200 prehladov.
    Prehlad povzroči pogostejšo odsotnost z dela in od pouka kot vse druge bolezni skupaj.
  • Zaradi prehlada treh astronavtov je zamuda odprave Appola 9 na Luno stala NASO kar 500.000 ameriških dolarjev.

6 komentarjev:

Sofija pravi ...

Sem povedala Simoni in povem še tebi: mace šnopčka in meda pa bo. Stvar konzumiraš pred spanjem- ponoči ti alko-budalko frdirba vse viruske, ti pa jih enostavno švicneš ven!

Draga moja ti počivaj, pij veliko čaja- jaz ti bom dala veliko miru... V petek pa glej, da boš kot rožica- žur se obeta!!!!

Andreja pravi ...

sem prezivela dan v postelji...samo zate in za petek :-)

hvala ze nasvet ;-)

Anonimni pravi ...

Pa kaj maš ti to neke sumljive prijeme za odganjanje prehlada Nina? Res najmanjši izgovor je dober za se ga mal nacukat, al kaj? ;)))

Sofija pravi ...

Ja!

p.s. Sam res pomaga...

Sofija pravi ...

In evo dokaz celotni moji teoriji... Andreja je prišla v mojo lekarno. Zagotovljeno je njeno počutje odlično! ;-)

Anonimni pravi ...

res je-pocutim se odlicno... :-) zdej gremo pa mal ven... kure, a pridete ...