sobota, 10. november 2007

Tanja na RTV SLO

V harmonikarskem orkestru igra sedemnajst harmonikarjev pod taktirko dirigentke Andreje Turnšek, spremljajo pa jih tudi tolkalist in občasni drugi solisti. Za njimi je že več mednarodnih tekmovanj, s katerih se vedno vračajo z najvišjimi odličji.
Foto: Tanja Četina


Harmonikarji zmagali brez not

Praznični dnevi prinesli nove uspehe

Glasba, 9. november 2007 10:04
Praga/Žalec - RTV SLO

Harmonikarski kvartet in harmonikarski orkester Glasbene šole Rista Savina v Žalcu sta na mednarodnem tekmovanju v Pragi osvojila najvišji odličji.

Harmonikarski orkester je v kategoriji orkestrov do 25 let na tekmovanju, ki je potekalo od 2. do 4. novembra, pometel s konkurenco orkestrov iz Irske, Rusije in Češke ter osvojil prvo mesto. Harmonikarski kvartet, ki ga sestavljajo štirje mladi harmonikarji, vsi tudi člani orkestra, pa si je priigral drugo mesto v kategoriji glasbenih zasedb, kjer so nastopale skupine brez starostnih in drugih omejitev, iz Nemčije, Švice in Irske. Tako orkester kot kvartet delujeta pod taktirko umetniške vodje in dirigentke Andreje Turnšek.


Mladi, a vrhunski

Čeprav so bili člani kvarteta najmlajši udeleženci – vsi štirje so stari med 11 in 14 let – sodijo v sam vrh harmonikarskih skupin v Evropi. Praški uspeh je namreč le zadnji v nizu mednarodnih uspehov, saj so letos že večkrat osvojili naslov prvakov: prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Moravskih Toplicah, v Pulju na Hrvaškem ter v Lazarovcu v Srbiji, kjer so po oceni komisije prejeli absolutno število 100 točk, ter v Castelfidardu v Italiji drugo mesto v kategoriji "no limits", kjer so tekmovali z najboljšimi svetovnimi imeni harmonike. Tudi orkester že vrsto let dosega najvišje uspehe na tekmovanjih v tujini in tako širi ugled slovenskim harmonikarjem na najvišji umetniški ravni.

Komisijo v Pragi so Žalčani očarali s svojo muzikalnostjo in ritmičnostjo, predvsem pa tudi s samim nastopom, saj so se na odru pojavili brez stojal in brez not ter ves tekmovalni program odigrali na pamet.
vir

Ni komentarjev: